Tuesday, December 16, 2008

Apa yang Kalian Cari Dalam Hidupmu?



Get this widget | Track details | eSnips Social DNA

Male suicide a growing concern in tough times

War, debt and joblessness causing emotional distress for many young men

Image: Kevin Hines




.

Hines sits on the rocks next to Fort Point underneath the Golden Gate Bridge. Hines survived jumping off of the bridge in a suicide attempt


John Storey / SF Chronicle via Corbis file

CONTINUED : Trapped in their lives



I Believe I Can Fly

I used to think that I could not go on
and life was nothing but an awful song
But now I know the meaning of true Love
I'm leaning on the Everlasting Arms.











Golden Gate Bridge tempat bunuh diri paling popular di Amerika.


Hmm, kenapa mereka bunuh diri??









Penang Bridge, dah lama tak dengar org terjun bunuh diri.


Reason being?













Terjun2 tak mati syeh....
Sebab tak berapa tinggi sgt dari sea surface.














Golden Gate Bridge Jumper
A young man is talked out of jumping off the Golden Gate Bridge
by a California Highway Patrol officer

Sabar syeh.....ingat ALLAH....



Golden Gate Bridge
The Golden Gate Bridge

Kebanggaan & lambang tingkat sosial Amerika dari segi material & kemajuan sains & teknologi. Tapi jadi suicide spot paling famous di US.



Suicides by year. This data is based on The Chronicle's r...


Kenapa manusia jadi tak tentu arah?
Kenapa ye?
Adakah wang itu tuhan?
Adakah wang boleh menjamin masa depan?
Adakah wang segala-galanya?


Disaat engkau tidak menemukan jati dirimu dalam menjawap beberapa soalan penting :-

1) Siapa aku?
2) Kenapa aku dilahirkan kedunia?
3) Apa matlamat dan tujuan hidupku?
4) Kemana aku akan pergi akhirnya?

Pasti manusia akan sesat, tak jumpa cahaya.

Maka nya, bunuh diri....








Nak bunuh diri?
Telefon la dulu....











Apakah yg dicari manusia dalam hidupnya?


Ingatkah lagi kita pada kisah Nabi Musa yg mencari keyakinan dalam hidup?


Dan tatkala Musa datang untuk (munajat dengan Kami) pada waktu yang telah Kami tentukan dan Tuhan telah berfirman (langsung) kepadanya,

berkatalah Musa: "Ya Tuhanku, nampakkanlah (diri Engkau) kepadaku agar aku dapat melihat kepada Engkau".

Allah berfirman:
"Kamu sekali-kali tidak sanggup melihat-Ku,
tapi lihatlah ke bukit itu,
maka jika ia tetap di tempatnya (sebagai sediakala) nescaya kamu dapat melihat-Ku
".

Tatkala ALLAH menampakkan diri kepada gunung itu, dijadikannya gunung itu hancur luluh dan Musa pun jatuh pengsan.

Maka setelah Musa sedar kembali, dia berkata: "Maha Suci Engkau, aku bertaubat kepada Engkau dan aku orang yang pertama beriman".
(Al A'raf : 143)



Nabi Ibrahim juga pernah mencari sebuah keyakinan.


Dan (ingatlah) ketika Ibrahim berkata: "Ya Tuhanku, perlihatkanlah padaku bagaimana Engkau menghidupkan orang mati".

Allah berfirman: "Belum yakinkah kamu?".

Ibrahim menjawab: "Aku telah meyakininya, akan tetapi agar hatiku tetap mantap (dengan imanku)".

Allah berfirman: "(Kalau demikian) ambillah empat ekor burung, lalu cincanglah semuanya olehmu.

(Allah berfirman): "Lalu letakkan di atas tiap-tiap satu bukit satu bahagian dari bagian-bagian itu, kemudian panggillah mereka, niscaya mereka datang kepadamu dengan segera
".

Dan ketahuilah bahawa Allah Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana.
(Al Baqarah : 260)



Islam ada jawapannya
temui kami di ESQ 165 Leadership Training....





Jumpa anda di :-

Summit Hotel, USJ, KL 19-21 Dec 08
Summit Hotel, Bukit Mertajam, Penang 26-28 Dec 08.

4 comments:

Nur Su'aidah Bachok said...

yaa...sya sokong..
bukan 19-21hb ke..?
knpe 16-18hb..?

Kembara Hati Sang Jejaka said...

maaf, silap tarih..dah dibetulkan

Iqbal Amir said...

hhoho..esq...
pnah dgr b4 this tp blum bksempatan tok hadir..

Anonymous said...

Salam,

Terima kasih, Syed, baru baca separuh jalan artikel bunuh diri tu. Nak berkongsi pengalaman sikit (bukan bunuh diri ). Tak tahulah orang lain macam mana, tapi saya ada juga ‘kepingin’ untuk bekerja dan menetap di barat tapi bukan US.

Tambah lagi bila memikirkan betapa ‘bobrok’nya Negara kita ni. Pengalaman berkerja di US untuk beberapa ketika dan peluang bergaul, sembang dengan rakan sekerja di sana, rupanya hidup tidak seindah mimpi kata orang. Walaupun gaji besar, itupun kalau gaji besar dan kita cakap level golongan professional macam kita semua nilah, rupanya kerak pun tebal.

Cukai pendapatan hampir 30%, kos perubatan yang mana kalau tiada insuran - lebih baik mati; adalah dua perkara yang membuat saya fikir dua kali, berkali2.

Tak hairanlah macam dalam artikel bunuh diri tu cakap, sampai terpaksa buat pusat pemulihan khas utk orang lelaki pertengahan umur dalam hal bunuh diri.


Point kedua, Negara kita pun boleh menuju ke arah tersebut jika tekanan2 hidup semakin menjadi2. Trend yang saya nampak di Penang, atau boleh kata sudah menjadi budaya hidup, setiap keluarga, suami isteri kena bekerja untuk mendapat hidup yg selesa. Tapi hidup yang selesa ini bukan yg ideal, sebab tanggungjawab terhadap anak, kita terpaksa lepaskan pada orang lain. Saya ‘cemburu’ pada orang yang isterinya tidak bekerja – sebab anak2 dibesarkan sendiri. InsyaAllah tahun depan, saya dapat cuti (yg tak diminta) 2 hari sebulan, dan akan cuba spend dgn anak2.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails