Wednesday, December 23, 2009

Sesekali Aku Di Uji


Saudaraku,
Kiranya pada saat ini kau dilanda kesedihan
Jantungmu bagai ditusuk sembilu
Hatimu tersiat hancur






Akalmu buntu
Kaki dan tanganmu kaku bagai kerasukan
Puncanya hanyalah kata-kata nista saudara kandungmu
Perebutan daki dan kerak harta dunia






Umpat keji atau hanya gerak anggota badan sinis iparmu
Paling hebat tindakan-tindakan manusia menekanmu





Saudaraku
Ingatlah,
Manusia-manusia Agung zaman lampau
Tidak terkecuali daripada cubaan, dugaan dan ujian




Rasul SAW kalau dijadikan perbandingan
Dialah Raja Segala Raja
Yg paling banyak menerima siksaan kaumnya
Yg paling banyakmenerima ujian Tuhannya
Yang paling tulus dan ikhlas kepada umatnya
Dialah raja di syurga!!!


Saudaraku...
Abu Hanifah mati dipenjara kerana ilmunya
As Syafie dirantai kaki dan tangan kerana hujahnya
Ibnu Hambal hampir menemui ajal dipenjara kerana mempertahankan maruah Al Quran
Ibnu Taimiyah juga terpenjara kerana keberaniannya dan maut pula menjemputnya disitu



Al Hallash redha dijatuhi hukuman mati semata-mata maslahah ummah
Al Banna dibunuh kerana menunjuk anak watannya jalan utk kembali
Ibnu Mukhtar direnggut nyawa oleh sang algojo penjajah demi maruah ummat dan watan
Ibnu Qutb juga ketali gantung kerana kasih kepada agama, watan dan negaranya


Disitulah lahir dibawah lembayung Al Quran daripada jari jemarinya yg menggerakkan Qalam



Saudaraku
Tanyalah imanmu
Siapa kamu?
Siapa juga aku?
Disisi mereka ini?
Cukupkah sudah dengan hanya sekadar mengeluh?!
Membilang epilog demi epilog hidupmu?!
Yang jawapannya hanyalah kekecewaan
Tanpa berusaha bangkit kerana sedihnya amat


Saudaraku jangan bersedih...



Sajak ini benar2 menusuk jauh kedalam hatiku....
Mana tidaknya...
Epilog demi epilog berlaku dalam idup aku lately.
Memang benar, dunia ni memenatkan penghuninya
Kalaulah takde akhirat, apa lah agaknya jadi pada kita...
Dimana keadilan tanpa akhirat bukan?
Sabarlah Syed.....
Ingat pesan ibumu
Tuhan kita hanya SATU...
DIA lah tempat kita meminta
DIA lah tempat kita mohon pertolongan
DIA lah Yang Maha Mendengar
DIA lah Yang Maha Melihat
DIA menjadi saksi...
Carilah REDHA ALLAH dengan marahnya manusia, nescaya kau akan dicukupkan oleh ALLAH akan keperluan manusia.
Bersabarlah wahai hatiku yang duka...

Friday, December 11, 2009

CERMIN DIRI

DISAAT MELIHAT KE DALAM DIRI






Tatkala ku datangi sebuah cermin
Nampak sesusuk wajah kacak yang sangat lama ku kenal dan sangat sering kulihat

Namun aneh , sesungguhnya aku belum mengenal siapa yang kulihat


Tatkala kutatap wajah , hatiku bertanya
Apakah wajah ini yang kelak akan bercahaya bersinar indah di syurga sana ?
Ataukah wajah ini yang kelak akan hangus legam di neraka Jahannam?!




Tatkala kutatap mata, nanar hatiku bertanya
"Mata inikah yang akan menatap penuh kelazatan dan kerinduan….
Menatap wajah Allah , menatap wajah Rasulullah , menatap wajah kekasih-kekasih Allah kelak?"
"Atau mata inikah yang akan terbeliak , tersembul , menganga , terburai menatap
wajah Neraka Jahannam?"
Akankah mata penuh maksiat ini akan menyelamatkan ?
Wahai mata , apa gerangan yang kau tatap selama ini ?



Tatkala kutatap mulut , apakah mulut ini yang kelak akan mendesah penuh
kerinduan ..
Mengucap "Laa ilaaha ilallah" disaat malaikat maut datang menjemput ?
Ataukah menjadi mulut ternganga dengan lidah menjulur , dengan jeritan pilu yang akan mencabut sendi-sendi setiap pendengar?!
Ataukah mulut ini menjadi pemakan buah zaqum jahannam ..
yang akan menghangus ,menghancur setiap usus.




Berapa banyak hati-hati yang remuk dengan pisau kata-katamu yang mengiris tajam?
Berapa banyak kata-kata manis semanis madu yang palsu yang engkau ucapkan untuk menipu?
Betapa jarang engkau berkata jujur.
Betapa mudahnya engkau syahdu memohon agar ALLAH mengampunimu.



Apakah gerangan yang engkau ucapkan wahai mulut yang manis?
Berapa banyak dusta yang engkau ucapkan ?
Berapa banyak hati-hati yang remuk dengan pisau kata-katamu yang mengiris tajam
Berapa banyak kata-kata manis semanis madu yang palsu yang engkau ucapkan untuk menipu ?
Betapa jarang engkau berkata jujur.





Tatkala kutatap tubuhku.
Apakah tubuh ini kelak yang akan penuh cahaya …
Bersinar , bersukacita , bercengkerama di syurga ?
Atau tubuh ini yang akan tercarik hancur , mendidih , di dalam lahar
membara jahannam , terpasung tanpa ampun , derita yang tak pernah berakhir?!



Wahai tubuh,
Berapa banyak maksiat yang engkau lakukan?
Berapa banyak orang-orang yang engkau zalimi dengan tubuhmu?
Berapa banyak hamba-hamba Allah yang lemah yang engkau
tindas dengan kekuatanmu?
Berapa banyak perindu pertolongan yang engkau acuhkan tanpa peduli
padahal engkau mampu?
Berapa banyak hak-hak orang lain yang telah engkau rampas?



Ketika kutatap hai tubuh
Seperti apa gerangan isi hatimu?
Apakah isi hatimu sebagus kata-kata mu?
Atau sekotor daki-daki yang melekat di tubuhmu?
Apakah hatimu segagah ototmu?
Atau selemah daun-daun yang mudah layu?
Ataukah hatimu seindah penampilanmu?
Ataukah sebusuk kotoran-kotoranmu?



Sungguh, amat berbeza
Apa yang tampak di cermin
Dengan apa yang tersembunyi
Betapa beza apa yang tampak di cermin dan apa yang tersembunyi



Aku telah tertipu , aku tertipu oleh topeng
Betapa yang kulihat selama ini hanyalah topeng,
Hanyalah topeng belaka
Betapa pujian yang terhambur hanyalah memuji topeng
Betapa yang indah ternyata hanyalah topeng..






Sedangkan aku …
Hanyalah selonggok sampah busuk yang terbungkus rapi disebalik pakaian dan perhiasan dunia.




Aku tertipu ,
Aku malu Ya Allah
Ya Allah...selamatkan aku...
Amin Ya Rabbal ‘alamin



**Nukilan Rasa - Asyraf Tan**

Monday, November 30, 2009

Aidil Adha Yang Sepi

Diari Hari Raya Haji

Khamis
Lepas Maghrib bertolak balik ke Jengka dengan Latip.
Anak sedara aku sorg tu xdapat tiket nak balik ke Sg Siput.
Tiba di Jengka kira2 jam 1AM due to traffic jammed di Karak Hiway.
Start dari MRR2 sampai ke simpang Bentong jem teruk.

Jumaat
Pagi solat sunat Aidil Adha di Masjid UJ.
Then solat Jumaat, petang lepak rumah ajer.

Sabtu
Pergi Jengka 16, rumah anak sedara arwah mak.
Then terus ke Kota Gelangi 2, mencari sedara, anak saudara ayah.
Cari punya cari, tanya punya tanya sampai aku dah naik give-up, at last ALLAH mentaqdirkan jumpa jugak dengan abang Yaakub.
Dah letih, penat pusing tiap2 blok dan jalan di Kota Gelanggi 2 tu

Nama betul dia Mior Yaakub bin Kulop Ahmad, yang kitorang dok cari Yaakub, mana nak jumpa.
Jumpa la rumah Yaakub Aji.
Rupanya nama dia masa kat kampung dulu2 lain.
Nama real dia lain.
Dah tiba rumah dia, makan nasi, gulai ikan lampam jawa gulai tempoyak.
Pergh...3 pinggan tambah + meratah lauk masak tempoyak.
Anak dara dia cun wooo...

Sembang punya sembang, anak dia Mior Riduan keje di Ambank Damansara Damai.
Haha, lepas nk boleh la berbaik2 dengan Mior, nak ejas kakak dia...wakaka
Sebelum balik Latip masuk line dulu...dah tukar2 no telefon dgn Duan...cis....potong line pak sedara nampak!!!


Ahad - Pagi
Keluar ke Bandar Pusat Jengka, beli barang2 dapur sebab Jumaat-Sabtu aritu sebuah kedai pun tak bukak kat sana.
Sume cuti raya sakan, even Bank Islam Jengka pun shutdown mesih ATM dia...Dahsyat!!!


Air Terjun Lubuk Yu

Kol 11tghari, aku ke Lubuk Yu.
Ramai gak orang, tengok ni gambar2 pemandangan di sana...



Signboard


Peta ke Lubuk Yu



Pemandangan di Lubuk Yu


Lubuk Yu from eyes of an ants



Air yang jernih...best woo mandi...

Lepas mandi manda, aku dari batu2 cegar sungai, nak buat batu Nesan utk arwah ayah dengan mak.
Kata org, batu sungai ni idup, so benda2 idup ni akan berzikir utk org dalam kubur sana.
Mcm tu gak pokok2 bunga yang ditanam atas kuburan.
No wonder la org suka tanam pokok puding ke, kemboja ke...ada manfaat rupanya.


Apabila seorang anak Adam meninggal dunia, segala amalan terputus kecuali tiga perkara, iaitu doa anak soleh, amal jariah dan ilmu dimanfaatkan.
Bagaimanapun, dalam satu hadis lain ada menceritakan mengenai Rasulullah SAW melalui satu kawasan perkuburan.
Rasulullah memberitahu sahabat bahawa ada dua ahli kubur yang diseksa kerana mengumpat dan kerana tidak membersihkan najis. Baginda kemudian meminta dipatahkan daun pelepah tamar dan berkata: “Semoga azab kubur mereka diringankan selama mana daun itu basah.” Daripada hadis ini, jelas bahawa ahli kubur akan diringankan azab dengan adanya tasbih dari daun pokok, tetapi tidak pula dinyatakan perihal batu.

Tapi ada satu lagi hadis tentang batu nisan:-

أن يعلمه بحجر أو نحوه ليدفن إليه من يموت من أهله ، لحديث المطلب ابن أبي وادعة رضي الله عنه قال : " لما مات عثمان بن مظعون أخرج بجنازته فدفن ، أمر النبي صلى الله عليه وسلم رجلا أن يأتيه بحجر فلم يستطع حمله ، فقام إليها رسول الله صلى الله عليه وسلم وحسر عن ذراعية ، قال المطلب: قال الذي يخبرني عن رسول الله صلى الله عليه وسلم: كأني أنظر إلى بياض ذراعي رسول الله صلى الله عليه وسلم حين حسر عنهما ، ثم حملها فوضعها عند رأسه ، وقال : أتعلم بها قبر أخي ،وأدفن إليه من مات من أهلي ".أخرجه أبو داود (2/69)وعنه البيهقي (3/412) بسند حسن كما قال الحافظ (5/229) ، والمطلب صحابي معروف أسلم يوم الفتح . وله شاهدان ذكرتهما في " التعليقات الجياد "

Dari al-Muthalib bin Abi Wadi’ah RA, dia berkata: Rasulullah SAW memerintahkan seseorang untuk membawakan kepadanya batu tetapi lelaki itu tidak mampu mengangkatnya. Maka Rasulullah SAW pun pergi ke tempat batu tersebut lalu beliau pun menyingsing lengannya (untuk mengangkat batu itu).

Berkata al-Mutholib: Orang yang mengkhabarkan kepada aku daripada Rasulullah SAW berkata:” Aku benar-benar melihat putih bersihnya kedua lengan Rasulullah SAW ketika baginda SAW menyinsing keduanya, kemudia baginda SAW mengangkat batu tersebut dan meletakkanya dibahagian kepala (kubur tersebut),

Lalu baginda SAW bersabda: Adakah engkau ketahui bahawa di sini kubur saudaraku, dan aku akan menguburkan di sini sesiapa daripada ahli keluarga ku yang mati.
(Dikeluarkan Abu Daud, al-Baihaqi dengan sanad yang hassan sebagaimana kata al-Hafidz Ibn Hajar al-‘Asqaani)


Ahad - Malam
Bertolak balik dari Jengka lepas Asar.
Jln pun jammed gak.
Solat Jamak di Tol Bentong ajer.

Tiba UK Perdana, waktu Maghrib.
Lepas Isyak, bukak Radio Ikim...



Rindu Pada Yang Telah Pergi

Lepas dengar takbir kat radio tu,
Hati aku tiba2 jadi sayu...

Kenangan bersama ayah bonda berlegar2 dalam kotak fikiran.
Apa lagi, air mata dah tak dapat nak ditahan-tahan.
Panas ku rasa mengalir laju membasahi pipi dan baju


ALLAH hu Akbar
Raya Haji ni aku tak dapat ziarah kubur ayah bonda.
Sebab beraya di Jengka, lagipun xde apa di kampung tu dah selepas insiden pada hari raya ke-3 aritu...(?)



Mungkin ayah bonda mengharap doa dari aku.
Sedu sedan aku sorang2 atas sejadah tu bila memikirkan hal itu.


Dari Abu Hurairah r.a. bahawa Nabi Muhammad s.a.w. bersabda: "Apabila seorang manusia mati, putuslah (tulisan pahala) amalan (setakat itu) Kecuali tiga perkara (yang akan berlanjutan tulisan pahalanya) iaitu sedekah jariah atau ilmu memberi kepada yang faedah orang lain atau anak yang soleh yang berdoa untuknya"







Teringat kata2 Pak Ary dalam training ESQ:-

Apakah yang kau rindukan?
Susuk tubuh orang tua atau kasih sayangnya?

Apakah yang kau rindukan?
Selendang dan bajunya atau kasih sayangnya?

Sekarang sila jawap...
Siapa
yang meniupkan rasa kasih dan sayang itu kepada ibumu?

Bukankah DIA, ALLAH Ar Rahman, Ar Rahim?
DIA Yang Maha Pengasih dan Maha Penyayang

Jadi...
Siapa yang kau rindukan sesungguhnya!?

Ibumu atau ALLAH?

Siapa yang meniupkan rasa kasih dan sayang itu kepada ibumu?
Bukankah DIA, ALLAH Ar Rahman, Ar Rahim?

Siapa yang kau rindukan sesungguhnya?!
Sudah pasti ALLAH bukan?
Kau rindu pada sifat kasih dan sayang ibumu!
Kau rindu pada kelembutan ibu!
Tahukah engkau siapa dia Yang Maha Lembut itu
Dialah ALLAH Al Latif


Tapi kenapa selama ini kau jauh dari ALLAH?

Kenapa kau jauh dari Ar Rahman dan Ar Rahim itu?

Kenapa kau jauh dari Al Latif itu?!
Mohon ampun pada ALLAH.


Selama ini...
Kau jauh dari ALLAH
Selama ini...
Kau lupakan ALLAH dalam hidupmu



Sesungguhnya orang-orang yang beriman dan beramal saleh, kelak Allah Yang Maha Pemurah akan menanamkan dalam (hati) mereka rasa kasih sayang.
(Surah Maryam : Ayat 19)


Allah hu Akbar
Bergoncang dadaku...
Gemuruh jiwa dan raga bila ku saksikan kebenaran kata2 diatas itu.
Terus aku bersujud atas sejadah, mohon ampun dan berdoa utk kesejahteraan ayah dan ibuku...

Teringat pada Bro Alias MSC yang ada diMekah
Terus aku sms dia, kirim doa di Multazam dan Tanah Suci Mekah agar aku diberi ketabahan dan kesabaran sebagaimana Rasul SAW tabah tanpa ayah dan ibu sewaktu kecil dan sebahagian besar hidupnya.
Rasul juga tak punya adik beradik lelaki lain.
So why must I give a damn pada abang-abang aku yang banyak menyakitkan dan melukakan hati ku,
Bahkan mereka melukakan hati ayah ibu tanpa segan silu semasa mereka hidup.



Cukuplah ALLAH Bagiku
Acapkali dalam hidupku
Ujian datang dan pergi tanpa henti.
Kadang2 seolah2 tak berdaya lagi untuk ku harungi hidup ini.
Sejak kedua orang tua takde...
Macam2 perkara berlaku...

“Apakah manusia mengira bahawa mereka akan dibiarkan hanya dengan mengatakan, “Kami telah beriman,” dan mereka tidak akan diuji?“
(Surah Al-Ankabut :Ayat 2)


“Ataukah kamu mengira bahawa kamu akan masuk syurga, padahal belum datang kepadamu (ujian) seperti (yang dialami) orang-orang yang terdahulu sebelum kamu. Mereka ditimpa kemelaratan, penderitaan dan digoncang (dengan berbagai cubaan), sehingga Rasul dan orang-orang yang beriman bersamanya berkata, “Bilakah akan atang pertolongan Allah?”. Ingatlah, sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat”
(Surah Al-Baqarah :Ayat 214)


Katakanlah: "Cukuplah Allah bagiku". Kepada-Nya lah bertawakal orang-orang yang berserah diri."
(Surah Az-Zumar: Ayat 38)

“Apakah kamu mengira bahawa kamu akan masuk syurga padahal belum nyata bagi Allah orang –orang yang berjihad diantara kamu, dan belum nyata orang-orang yang sabar”
(Surah Al-Imran: Ayat 142)


Tuhan yang telah menciptakan aku,maka Dialah yang menunjukkan hidayah kepadaku,dan Tuhanku yang Dia memberi makanan dan minum kepadaku dan apabila aku sakit Dialah yang menyembuhkan aku ,dan yang akan mematikan aku kemudian akan menghidupkan aku (kembali),dan yang amat ku inginkan akan mengampuni kesalahanku pada hari kiamat"
(Surah As-Syu'ra:Ayat 78-82)


Dan apabila hamba-hamba-Ku bertanya kepadamu tentang Aku, maka (jawablah), bahwasanya Aku adalah dekat.
Aku mengabulkan permohonan orang yang berdoa apabila ia memohon kepada-Ku, maka hendaklah mereka itu memenuhi (segala perintah-Ku) dan hendaklah mereka beriman kepada-Ku, agar mereka selalu berada dalam kebenaran.

(Surah al-Baqarah:Ayat 186)



Katakanlah: "Hai hamba-hamba- Ku yang malampaui batas terhadap diri mereka sendiri, janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah.
Sesungguhnya Allah mengampuni dosa-dosa semuanya.
Sesungguhnya Dia-lah Yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.

(Surah az-Zumar :Ayat 53)



Monday, November 16, 2009

1st day after long day leave

Today is my brand new day with

Friday, November 13, 2009

Kisah 12 Anak Yatim Darul Hidayah


Lawatan ke rumah anak Allahyarham Abdul Aziz.
Beliau meninggalkan 12 orang anak yang hampir kesemuanya masih bersekolah.


Akhi JIM Cheras, Ustaz Zul, Tn Syed Omar dari pandangan sisi



Majlis meraikan anak2 yatim di rumah Hj Amran.
Banglo atas bukit Darul Hidayah.
Khusyuk hadirin hadirat mendengar key note address dari Mat Jan, Ahli Majlis MPKj
Ada yang terus lena kat belakang tu :P

Dr Harlina memberikan sepatah dua kata (lebih berpatah2 kata) wakil pihak Wanita JIM.
Bukan senang nak jumpa Dr Harlina ni.
Ahli Majlis Kuala Selangor dengarnya beliau nih



Gambar kenangan Ustaz Zul + Dr Har + Hajjah Che Ah (tuan rumah) dengan anak2 Allahyarham Abdul Aziz.

Ada orang tu cakap "segak2 no anak arwah ni"
Soalan utk kameraman "nak masuk minang ke?"

DIPERSIMPANGAN DILEMA


Yang Mana Satu Pilihan Kalbu
?

Sehari dua ni aku jadi buntu
Bukan buntu apa, tak tahu nak pilih keje mana
Time xde keje, memang sangap
Once dah dapat offer, sekali datang tak tertepis.

1) Mula2 Atos Origin di Cyberjaya offer keje, suruh masuk 16hb ni
2) Then tadi satu company IT kat Brunei call, YSL Group offer keje,
Depa nak siapkan visa+kereta+rumah utk aku kalau aku accept the offer.

3) CCNA certification akan mula in December.
Atos Origin agreed utk aku ambil CCNA while work with them.
YSL pun sanggup tunggu utk aku complete CCNA then baru fly ke Brunei.

4) Spansion KL, Getronics pun offer keje, tapi aku belum gi amek lagi offer letternya...


Masalahnya apa?
Family la...
Boleh ke kakak2 aku survived kalau jadi apa2 kat depa.
Selama arini, sampai saat ni, aku la focal point depa.
Itu aku, ini aku, pendek kata semuanya aku


Bukan tak ikhlas, tapi kalau aku ke Brunei, apa2 hal bukan boleh baik immediately...
Hajat hati mmg nak pergi
Disini pun dah xde apa2 yg bermakna utk aku
Mak takde
Ayah takde
Xde apa lagi yang nak aku pertahankan disini

Maybe ALLAH nak aku berhijrah agaknya
Ikut jejak Nabi SAW.

Selama ni dok doa nak ikut jejak Nabi SAW
Kini ALLAH dah makbulkan agaknya....



Ya ALLAH
Berikan aku petunjuk...
Engkaulah dzat Yang Maha Mengetahui akan segala sesuatu
Engkaulah dzat Yang Maha Mengetahui perkara yang tersembunyi
Jika ATOS baik utkku, bawalah aku ke Cyberjaya semula.
Jika Brunei itu lebih baik buminya utk agamaku...
Bawalah aku kesana...



Banggol Ara
Perbukitan
UKAY PERDANA



Wednesday, November 11, 2009

Baru Kini Aku Mengerti...

Jalan Ini Bukan Lurus dan Mudah


Setelah hampir 3 bulan aku xbekerja
Barulah aku mengerti siapa DIA AR ROZZAQ
Selama ini aku menyangka wang gaji yang memberi aku makan

Tapi bila ALLAH takdirkan aku tak bekerja (atas silapku sendiri)
Solat sunat Dhua hampir setiap pagi
Baru aku yakin bahawa bukan wang gaji yang menghidupkan aku selama ni
Tapi DIA AL HAYYU yang menghidupkan aku
DIA AR RAZZAQ yang memberikan aku rezeki setiap hari walaupun tak bekerja
AR RAZZAQ yang memberikan aku rezeki tanpa aku duga
Jalannya berbeza2 setiap hari.

Pergi surau, ada jamuan makan
Pergi jumpa kawan, dibelanja makan
Tiba2 kawan bayar hutang lama padaku...
Berbagai cara ALLAH memberi rezeki pada aku particularly

Baru aku kenal siapa DIA :-
Ar Rahman
Ar Rahim
Al Malik
Ar Rozzaq
Al Hayyu...

Padahal sepanjang aku hidup, aku hanya pantas menyebut nama2NYA tanpa aku benar2 mengimaninya.


Maha Benar ALLAH dalam firmannya :-
Orang-orang Arab Badui itu berkata: "Kami telah beriman". Katakanlah (kepada mereka): "Kamu belum beriman, tetapi katakanlah: "Kami telah tunduk", karena iman itu belum masuk ke dalam hatimu...
(Al Hujurat: 14)



Ujian Demi Ujian
Waktu tak bekerja
Aku bukan hanya memikirkan tentang diriku
Tapi aku memikirkan org2 disekeliling ku...
Memikirkan orang2 yang telah meninggalkan aku
Nun jauh dibatasan waktu dan zaman
Aku memikirkan janji2 aku tatkala aku menangis semasa ayah dan ibu pergi menemuiNYA.
Aku memikirkan janji2 utk menjadi anak yg soleh

Kesabaran ku diuji
Mehnah, ujian datang bertimpa2
Sehingga dadaku bergoncang
Sesak seperti naik ke langit layaknya

Tatkala itu barulah aku sedar
Siapa sebaik2 PENOLONG
Siapa sebaik2 PENDENGAR segala rintihan dan luahan hatiku
Teman2 GBS atau ALLAH?
Seorang sahabat menghantar sms berbunyi:-

"Teman
Derita jiwamu
Sabarmu
Resahmu
Rindumu
Takutmu
Dibilang oleh ALLAH
Semoga kau tabah hati dalam saat2 sukar ini"

Bila kau letih dan hilang semangat
ALLAH tahu kau telah cuba sedaya upaya
Bila tangisanmu tak berhenti
ALLAH mengira airmatamu
Ketika masa meninggalkanmu
ALLAH sentiasa disisimu
DIA tidak pernah meninggalkanmu walau sesaat
Bila kau mencuba, tapi tak tahu arah dan tujuan
ALLAH lah penyelesaian
Bila kau merasa semua yang ada didunia ini tak lagi bererti buatmu
Ingatlah ALLAH ada jawapnya
Tungjangi resahmu didada solat
Tutupi kekecewaanmu dengan takwa
ALLAH sentiasa bersamamu...."






Banyak masa ku habiskan merenung diri
Kenapa aku jadi begini?
Tak bekerja
Cari kerja tak dapat2
Hutang semakin banyak
Installment kereta tertunggak 2 bulan
Insuran nyawa tertunggak 4 bulan
Aku rasa seolah2 ALLAH sedang mengajar aku dengan cara yang kasar (akibat salahku sendiri)
Antara celupan manusia dan celupan ALLAH
Celupan siapakah yang lebih baik?


Selama ini aku berjalan
Selama ini aku melihat
Tapi kemana kakiku melangkah?
Apa yang dilihat oleh mataku?
Buta mata tak nampak cahaya
Buta mata hati tak nampak siapa ALLAH..


Maka apakah mereka tidak berjalan di muka bumi, lalu mereka mempunyai hati yang dengan itu mereka dapat memahami atau mempunyai telinga yang dengan itu mereka dapat mendengar? Karena sesungguhnya bukanlah mata itu yang buta, tetapi yang buta, ialah hati yang di dalam dada.
(Al Hajj : 46)




Kini...
Syukur aku padaMU Ya ALLAH
Selama ini aku berdoa :-
Aku ingin cintanya ALLAH
Aku mencari cintaMU
Kini kau berikan aku cinta
CINTA Yang Sesungguhnya




Syukran Ya ALLAH

**Perbukitan UK Perdana**

Tuesday, November 3, 2009

Segenggam Tabah



Dalam hidup aku sehari2 sekarang..
Byk sungguh liku2 ujian...
Kdg2 rasa xterdaya menahan...

Baru2 ni motor EX5 aku,
seatnya ditoreh masa aku perking pergi interview kat KTM Komuter UKM...
Bila balik dari KL Sentral, raga motor diisi dgn air kotak yg kosong...
Seat pulak ditoreh, sampai nampak sponge dia..
Sape punya keje ntahla...

Lepas tu tayar kete plak pancit...
xsemena2 ajer...


Roadtax kereta dah mati...
KIMB masih tak idupkan roadtax..
Aku dah malas nak bugging Hj Rashid...

Dan banyak lagi benda yg berlaku padaku..


Ya ALLAH
Berilah aku ketabahan seperti RasulMU SAW
Jika tidak,
Berilah aku,
walau sekadar segenggam tabah...





Tuesday, October 27, 2009

Dunia Yang Telah Aku Lepaskan

Buanglah dunia dari hatimu...


Yamaha LC sudah di jual.
Honda Civic dah dapat refund payment.

Yang ada hanya EX5 + Wira SE 1.5.

Ubah cara idup...
Buanglah dunia dari hatimu...
Agar aku sentiasa tenang...
Cukuplah ALLAH dan Rasul dalam hati...

Dulu, Kini dan Selamanya...

Wednesday, October 7, 2009

Hopeless....




so hopeless

felt like a LOSER

no one to talk

...and can't say anything



all

are

my

fault

.....


Allah,

give

me

an

answer


I

am

so

stupid


I

am

blind


i

can't

hear



HELP ME ALLAH


show

me

the best

direction

for me


coz..i m so stupid

and so weak

to choose

what's the best for me


O! ALLAH

PLEASE....

PLEASE ALLAH

I WRITE IT COZ I BELIEVE THAT YOU WILL READ THIS



Aku pun raSA BENDA YG SAMA

** Nukilan Rasa : Diyana Tahir**

Tuesday, October 6, 2009

AGEL Malaysia Biz Tour

In Ipoh for Agel Biz Tour....



Menghitung Hari

Nothing much to say....

kete accident masih di bengkel....
Arini balik Ipoh jadi Azroi...naik motor....4 jam huhu.
LC kuat kedarah minyak....

Sunday, September 13, 2009

GBS KL at Buka Puasa Hidayah Center



Moreh (makan-makan time) after Terawih 20 rakaat di Masjid Besi


Melepak di Masjid Besi aka Masjid Sultan Mizan

Tuesday, August 25, 2009

Benarkah...

Kamu berdzikir "Subhanallah"
Maha Suci Allah, Maha Suci Allah
Benarkah engkau mensucikan Aku?
Benarkah kehidupan dan kemanusiaan engkau mensucikan Aku?
Benarkah watak dan perilaku engkau, kebudayaan dan kemajuan bangsa engkau - mensucikan Aku?

Kalian berdzikir "Alhamdulillah"
Segala puji bagi Allah, Segala puji bagi Allah
Benarkah sistem ekonomi, sumber pendapatan, pengurusan dana kalian memuji Aku?
Benarkah perjuangan, pertubuhan, alumni, pentadbiran syarikat, kerajaan, parti politik, negeri, sepak terajang dan keputusan kalian - memuji Aku?

Kalian berdzikir "Wa lailaha illallah",
Tiada tuhan selain Allah, hai hambaKu benarkah Aku ini yang kalian Illah kan...
Hai hamba-Ku, benarkah Aku yang kalian tuhankan?
Benarkah Aku faktor primer dalam pembikinan sejarah kalian?
Benarkah Aku yang nombor satu di dalam kerangka, strategi dan pola fikiran kalian
Benarkah cinta kalian mendasar kepadaKu?
Benarkah Aku sedang menarik hati kalian, dibandingkan wang, keuntungan dan kekuasaan dunia?
Kalau Aku menjadi peserta AF, apakah kalian akan sms untuk memenangkan Aku
Benarkah didalam hati kalian terbayang, teruja dan mengundi mawi world atau kebesaranKu memenangkan mawi?

Kalian berdzikir "Allahu Akbar"
Allah Maha Besar, Allah Maha Besar
wahai hamba-Ku, apa tanda kebesaranKu di negeri penyembah berhala yang kalian bangga-banggakan ini?
Di bahagian mana dari kebudayaanmu,
Di sebelah mana dari langkah politik, kerajaan dan pentadbiranmu
Di sudut mana dari kilang kilang megah industrimu
Yang mencerminkan keunggulanKu?

Kau lakukan kedzoliman di sana-sini
Merata di seantero negeri
Kedzoliman yang samar hinggalah yang transperant
Kedzoliman struktural, sistemik
Bahkan kedzoliman yang telanjang dan dilihat semua orang
Kedzoliman menggerakkan, mengarahkan jentera kerajaan yang dibayar dengan hasil cukai rakyat menyerang rakyat jelata berkumpol
Kedzoliman membenarkan majlis lagho dihadiri penganut agama Islam pattern dan trademark kalian
Kedzoliman menjatuhkan hukuman, mengibliskan, mensyaitankan makhluq lain ciptaanKU
Kedzoliman dengan berlebih-lebihan memandang dan menggayakan jubah, serban, kopiah dan memandang rendah makhluqKU yang tidak mengikut selera pakaian kalian

NamaKu kalian jual belikan
Kedzoliman bahkan kepada dzatKu
Kepada hakikat dan syariat eksistensiKu
Kemudian kalian ucapkan "Allahu Akbar"
Tanpa sedikitpun rasa malu

Bahkan masjid-masjidmu, yakni rumah-rumah suciKu
Kalian pakai untuk menendangku
Sebahagian dari kalian mendirikan rumahKu dengan lebihan pendapatan riba, forex dan rompakan ekonomi terancang
Sebagian dari kalian menegakkan rumahKu dengan meminta-minta disana sini.....
Kalian mengemis atas namaKu,

Kalian melantikku sebagai Sang Maha Pengemis
Di masjid-masjid kalian tulis : Allah yang Maha Fakir Miskin.
Oleh sebab itu setiap orang perlu menaruh rasa belas kasihan kepadaKu
Dan jika datang seorang corruptor bergelaran dan terkenal membereskan semua pembiayaan masjid itu,
dialah yang kau puji-puji dan kau sanjung-sanjung

Yang betul-betul dan benar-benar mencari jalan lurus, meminta panduan, bertanya akan kemanakah destinasi akhir kita ini...
kalian puji, lambung, sanjung, perasankan mereka dan pergunakan tenaga mereka secukup rasa, FOC
setelah kalian sedut, rasai, nikmati alumni @ ahli awwalin didalam organisasi kalian, maka akan dihinjak, dibatu loncatankan dan disepaklah
melepek lah mereka, kembali mencariKu, mengharap, memohon redho dan izinKu
akan Ku bukak hijab, Ku sirami nuur kepada pencari setia Ku
mereka ini menanam amal dan membuahkan iman menghasilkan i'tiqod
berani berfikir, bertanya, meminta arah tuju dan bertindak

Jika menyimpang sedikit, maka akan termasuklah kita menjadi ahli "faqod lagho"
kajilah diri, sambutlah soalanKu "afala ta'qilun, afala tatafak karun, afala tata zaq karun,afala tata dab barun, afala ta'lamuuunn...
syari'at Ramadhan kalian banggakan namun hakikatnya mintalah dengan 2 rakaat dariKu di sepertiga (3/4) malam, nescaya akan Ku perkenankan permintaanmu.

la haula wala quwwata illa billah


**Nukilan rasa - Asron Maruah**

Tuesday, June 23, 2009

Dunia Dalam Hatiku...

Apa Yang Ku Cari Dalam Hidupku?


Mlm tadik hampir kol 2AM baru aku tido.
Muhasabah diri apa yg aku dah buat dalam masa sebulan dua ni sejak keluar dari Penang.
Sedar x sedar dah 2 bulan x ber usrah.
Sedar x sedar dah 2 bulan solat jamaah celum celam sejak tinggal di Kajang.
Sedar x sedar dah 2 bulan x ikut jamaah mcm kat Penang.
Sedar x sedar dah 2 bulan x konsisten bpuasa sunat Isnin & Khamis.
Sedar x sedar dah ada awek baru eLCie.
Sedar x sedar dah booking Civic 2.0.-->Keje Gila

Tak tahu kenapa lately aku jadi "one kind" ajer.
Resah gelisah.
Sesak dalam dada.

Barang siapa yang Allah menghendaki akan memberikan kepadanya petunjuk, niscaya Dia melapangkan dadanya untuk (menerima) Islam.
Dan barang siapa yang dikehendaki Allah kesesatannya, niscaya Allah menjadikan dadanya sesak lagi sempit, seolah-olah ia sedang mendaki ke langit. Begitulah Allah menimpa kan siksa kepada orang-orang yang tidak beriman.

(Al An'am : 125)


Jumaat minggu lepas & weekend kelmarin dulu aku ke KL, jumpa awek baru "eLCie".
Baru sempat mesra2 ke Sunway Convention Centre siangnya.
Malam minggu kami ke Danau Kota - tgk flea market kat sane...
Pergi2 tgk tak de apa pun yg menarik :(


Lepas tu aku ke Ampang, cari klinik.
3 x pusing area Ampang tu.
Teringat ada hutang dengan satu klinik masa benti keje DHL dulu.
Cari2, dah jumpa, pi nak bayar hutang, klinik tu sord of dah tak wujud atau ditukar pemilik/nama.
Bila aku check balik, ni panel DHL ke?
Nurse tu cakap "BUKAN!"

Argh jammed camnih....
Sepasal nak bayar hutang yg tertangguh sejak 3 thn lepas.
Mana nak cari balik Klinik tu?





Semalam, Isnin,
Sesmen kete Honda Civic dtg opis kat Cyber.
Test drive Civic 2.0, aku lenjan kete tu sampai ke Dengkil.

Sebelum ni dok test drive City 1.5 (E) ajer.
Accelerate gila2 test kete tu, amik konar 110km/j kat area Dengkil-Cyberjaya.
Power of Dreams la katakan...









Tengok stereng dia mcm Starwars Starship Enterprise punya kokpit.







Lepas solat maghrib + isyak jamaah kat surau Tmn Kajang Utama bawak eLCie, balik umah.
Dah nak tido ni, teringat eLCie tinggal sorg2.
Risau kot ada mamat lain kebas eLCie ni.


Sambil baring2, tiba2 otak ku berfikir jauh.
Menilai kembali mutabaah amal yg aku dah isi selama sebulan dua ni.

Teringat apa janji2 aku before this:-
1) 10% gaji Shell nak buat amal jariah
Sampai skrg masih belum ditunaikan.
Gaji bulan pertama abis bayar bil rawatan tangan kakak aku + hutang kawan2.
Alhamdulillah dah settled most of them.

2) Konon dok KL/Sgor nak semarakkan dakwah dalam JIM.
Malang 1juta x malang, apa pun tak jadi.
Usrah takde, jenuh cari kesana kemari, xjumpa cahaya dihujung terowongan.
Pergi usrah sekali, lansung tak best!!!!
Bosan + Boring + xmenarik, dll.
Minggu lepas aku dah tak pi usrah tu
Xmcm di Penang, usrahnya bertenaga, ahli2 nya ramai, meriah.

Disini, dah la ahli tak ramai, semua datang lambat, kol 10 baru mula.
Alasan :-
Masing2 dok jauh, travel lambat + bergelut ngan anak bini sebelum nak ke usrah.
Wah, beri alasan nampak!!!
Anak + bini tu halangan ke dalam usaha agama?
Aku jadik makin pelik skrg.


3) Mula solat jamaah + tadabbur Quran + jadi anak yg soleh sepanjang hayat
Ni janji pada arwah mak + arwah ayah selama ni yg masih belum aku tunaikan.
All this while aku tak pi surau sebab jauh dan takde motor.
Bawak kete leceh :(
So lepas Maghrib/Isyak kat umah, paling tidak aku selak Quran 2 mukasurat w/out tadabbur.
Tapi tetap kosong rasanya.
Bak kata DD, mengaji TAPI x mengkaji.
Sebab tu mata hati tak nampak makrifat kebesaran ALLAH.


Pikir punya pikir mlm tadi, rupanya2 DUNIA DAH ADA DALAM HATIKU.
Motor baru Yamaha eLCie 135 dah masuk dalam HATI
HONDA Civic 2.0 dah masuk dalam HATI

Impian nak ke Mekah buat Umrah dan Haji terkubur begitu sahaja.
Kesal betul aku, dalam masa 2 bulan dah byk kesilapan yg aku buat rupanya :(
Patut la hati x tenang je skrg...

DUNIA BUKAN LAGI DITANGAN
DUNIA DAH MASUK DALAM HATI
ALLAH DAN RASUL entah kemana aku letakkan...
YA ALLAH....
Tuntun hidupku
Jgn biar aku sesat dalam dunia fana ini
Jgn biar aku sesat dalam dunia yg penuh tipu daya.


Itulah orang-orang yang membeli kehidupan dunia dengan (kehidupan) akhirat, maka tidak akan diringankan siksa mereka dan mereka tidak akan ditolong.
(Al Baqarah:286)

Dan tiadalah kehidupan dunia ini, selain dari main-main dan senda gurau belaka.
Dan sungguh kampung akhirat itu lebih baik bagi orang-orang yang bertakwa. Maka tidakkah kamu memahaminya?

(Al An'an : 23)



So TINDAKAN SUSULAN :-
1) Arini aku dah kenselkan HONDA Civic 2.0 tu.
Niat nak balik Raya Puasa dengan kete baru bulan 9 ni aku dah bakar dalam kotak pemikiran.
Dah buang jauh2 rasa riak nak tayang kete baru pada manusia2 tertentu yg menolak pinangan aku sebulan lepas.

Kotor betul hati, mengaku daie, mengaku umat Nabi SAW, tapi apa keje dakwah pun tak buat.
Self proclaimed join NGO Islam, bangga tak tentu hala pada diri sendiri.
Apa sumbangan pun aku tak buat sekarang.
Ada hati nak masuk syurga, lihat wajah RASUL, nak minum air telaga KAUTSAR.
PIRAH mabukkkkkkk.

Dalam dewan training, menangis paling keras, keluar dewan, jadi setan!
Hipokrit betul aku :(



2) Awek baru eLCie, insyaALLAH akan diceraikan.
Dah ada org nak beli motor tu.
Aku akan beli motor kecik2 ajer...harga kurang dari harga eLCie.









3) Cari umah baru area Dengkil/Seri Kembangan
Firman akan posting ke DELL CYBERJAYA bulan Ogos ni.
What a relief!!!
Ada kawan yg bagus dari geng TABLIGH di Penang akan bersama aku....
Yahoo!!!! YES YES YES


4) NAK PERGI UMRAH dalam masa terdekat.
Mlm tadi ada sembang ngan kawan sorg ni.
Dia pernah buat UMRAH backpackers selama sebulan di sana!
WOW!!!
Dia akan cuba arrange + cari connection utk UMRAH BACKPACKERS ni...


Barulah lega ati aku sekarang....
SOMETHING MISSING IN MY HEART rupanya.


Firmah ALLAH:-
Sesungguhnya perumpamaan kehidupan duniawi itu, adalah seperti air (hujan) yang Kami turunkan dari langit, lalu tumbuhlah dengan suburnya karena air itu tanam-tanaman bumi, di antaranya ada yang dimakan manusia dan binatang ternak. Hingga apabila bumi itu telah sempurna keindahannya, dan memakai (pula) perhiasannya, dan pemilik-pemiliknya mengira bahwa mereka pasti menguasainya, tiba-tiba datanglah kepadanya azab Kami di waktu malam atau siang, lalu Kami jadikan (tanaman tanamannya) laksana tanam-tanaman yang sudah disabit, seakan-akan belum pernah tumbuh kemarin.

Demikianlah Kami menjelaskan tanda-tanda kekuasaan (Kami) kepada orang-orang yang berpikir.

(Yunus : 24)


**konotasi **
eLCie = Yamaha LC 135

Thursday, June 11, 2009

Iktibar Empat Isteri










Suatu ketika, ada seorang pedagang kaya yang mempunyai empat orang isteri.












(Ini sekadar gambar hiasan)



Dia mencintai isteri yang keempat dan memberikan harta dan kesenangan yang banyak.
Sebab, isteri keempat adalah yang tercantik di antara kesemua isterinya.

Maka, tidak hairan lelaki ini sering memberikan yang terbaik untuk isteri keempatnya itu.


Pedagang itu juga mencintai isterinya yang ketiga.
Dia sangat bangga dengan isterinya ini, dan sering berusaha untuk memperkenalkan isteri ketiganya ini kepada semua temannya.

Namun dia juga selalu bimbang kalau-kalau isterinya ini akan lari dengan lelaki yang lain.


Begitu juga dengan isterinya yang kedua.
Dia juga sangat menyukainya.
Dia adalah seorang isteri yang sabar dan penuh pengertian.
Bila-bila masa pun apabila pedagang ini mendapat masalah, dia selalu meminta pandangan isterinya yang kedua ini.
Dialah tempat bergantung.
Dia selalu menolong dan mendampingi suaminya melalui masa-masa yang sukar.


Sama halnya dengan isterinya yang pertama.
Dia adalah pasangan yang sangat setia.
Dia sering membawa kebaikan bagi kehidupan keluarga ini. dialah yang merawat dan mengatur semua kekayaan dan usaha si suami.
Akan tetapi si pedagang tidak begitu mencintainya.
Walaupun isteri pertamanya ini begitu sayang kepadanya namun, pedagang ini tidak begitu mempedulikannya.


Suatu ketika, si pedagang sakit.
Kemudian dia menyedari mungkin masa untuknya hidup tinggal tidak lama lagi.
Dia mula merenungi semua kehidupan indahnya, dan berkata dalam hati,
"Saat ini, aku punya empat orang isteri.
Namun, apabila aku meninggal, aku akan sendiri.
Betapa menyedihkan jika aku harus hidup sendiri."


Lalu dia meminta semua isterinya datang dan kemudian mulai bertanya pada isteri keempatnya, "Kaulah yang paling kucintai, kuberikan kau gaun dan perhiasan yang indah.
Nah sekarang, aku akan mati, mahukah kau mendampingiku dan menemaniku?"

Isteri keempatnya terdiam.
"Tentu saja tidak!" jawab isterinya yang keempat, dan pergi begitu sahaja tanpa berkata-kata lagi.
Jawapan itu sangat menyakitkan hati seakan-akan ada pisau yang terhunus dan menghiris-hiris hatinya.


Pedagang yang sedih itu lalu bertanya kepada isteri ketiganya, "Aku pun mencintaimu sepenuh hati, dan saat ini, hidupku akan berakhir. Mahukah kau ikut denganku, dan menemani akhir hayatku?".

Isteri ketiganya menjawab, "Hidup begitu indah di sini. Aku akan menikah lagi jika kau mati".
Pedagang begitu terpukul dengan jawapan isteri ketiganya itu.


Lalu, dia bertanya kepada isteri keduanya,
"Aku selalu berpaling padamu setiap kali mendapat masalah. Dan kau selalu mahu membantuku. Kini, aku perlu sekali pertolonganmu. Kalau aku mati, mahukah kau ikut dan mendampingiku?"

Si isteri kedua menjawab perlahan,
"Maafkan aku…aku tak mampu menolongmu kali ini.
Aku hanya boleh menghantarmu ke liang kubur saja.
Nanti, akan kubuatkan makam yang indah buatmu."


Jawapan itu seperti kilat yang menyambar.
Si pedagang kini berasa putus asa.
Tiba-tiba terdengar satu suara,
"Aku akan tinggal denganmu.
Aku akan ikut ke manapun kau pergi.
Aku, tak akan meninggalkanmu, aku akan setia bersamamu."


Si pedagang lalu menoleh ke arah suara itu dan mendapati isteri pertamanya yang berkata begitu.
Isteri pertamanya tampak begitu kurus.
Badannya seperti orang yang kelaparan.
Berasa menyesal, si pedagang lalu berkata, "Kalau saja aku mampu melayanmu lebih baik pada saat aku mampu, tak akan kubiarkan kau seperti ini isteriku."


Teman, sesungguhnya kita punya empat orang isteri dalam hidup ini;-


ISTERI KEEMPAT adalah tubuh kita.
Seberapa banyak waktu dan belanja yang kita keluarkan untuk tubuh kita supaya tampak indah dan gagah, semuanya akan hilang.
Ia akan pergi segera apabila kita meninggal.
Tak ada keindahan dan kegagahan yang tersisa saat kita menghadapNYA.







ISTERI KETIGA adalah status sosial dan kekayaan kita.
Saat kita meninggal, semuanya akan pergi kepada yang lain.
Mereka akan berpindah dan melupakan kita yang pernah memilikinya.






ISTERI KEDUA pula adalah kerabat dan teman-teman.

Seberapa pun dekat hubungan kita dengan mereka, mereka tak akan mampu bersama kita selamanya.

Hanya sampai ke kubur sahaja mereka akan menemani kita.









DAN SESUNGGUHNYA ISTERI PERTAMA adalah jiwa dan amal kita









DAN SESUNGGUHNYA ISTERI PERTAMA adalah jiwa dan amal kita.
Mungkin kita sering mengabaikan dan melupakannya demi kekayaan dan kesenangan peribadi.

Namun, sebenarnya, hanya jiwa dan amal kita sajalah yang mampu untuk terus setia dan mendampingi kemanapun kita melangkah.
Hanya amal yang mampu menolong kita diakhirat kelak.





Jadi, selagi mampu, gunakan jiwa dan amal kita dengan bijak.
Jangan sampai kita menyesal kemudian hari!

WAHAI TEMAN
SELAMAT BERAMAL!!!





**Sumber : jagat raya**

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails