Friday, May 21, 2010

Belon dan Kehidupan


Ada seorang lelaki yang hidupnya bekerja sebagai penjual belon di funfair. Setiap hari, jika jualan belonnya kurang, dia akan melepaskan satu belon helium, belon itu akan terbang ke atas, kanak-kanak yang melihatnya akan mahukannya dan secara tidak langsung jualan belon akan meningkat.


Suatu hari, bila jualan belonnya berkurangan, dia melepaskan satu belon merah, tiba-tiba jaketnya ditarik dari bawah..Bila dia pandang ke bawah, terlihat seorang budak lelaki.


Budak kecil tu bertanya,”kalau pakcik lepaskan belon merah yang lagi satu tu, adakah ia akan terbang ke langit juga?” Dengan ringkas pakcik belon tu menjawab,” adik, ia bukan sebab warna belon tu membuatkan ia akan terbang, tapi apa yang terkandung di dalam belon tersebut yang membuatkan ia terbang ke langit.”


Apakah kaitan cerita di atas dengan kehidupan kita ?
Sedar atau tidak, prinsipnya adalah sama dengan kehidupan kita. Apa yang terkandung di dalam belon tersebut yang boleh buat ia terbang ke atas? Dan apa yang terkandung dalam diri kita yang boleh buat diri kita berjaya ? Setuju tak kalau saya katakan ianya adalah sikap kita ?


Teringat kata-kata my ex boss, katanya dalam segala hal, apa yang paling penting value on you. Kalau nilainya kaca, simpan dan letak kat mana sekali pun, nilainya tetap kaca tapi kalau nilai kita adalah permata, kat ceruk mana sekalipun orang akan berlumba-lumba untuk mendapatkannya.Sejak beberapa minggu kebelakangan ini, aku sibuk kesana kemari mencari kerja baru yg lebih baik utk AKHIRATku, dan DUNIAku.


Solat sunat Dhuna dan Istiqarah mula ku amalkan sejak beberapa minggu lepas.
Bukan semata2 mengharap sesuatu, tapi sebagai lambang pergantungan sepenuhnya pada ALLAH.


Semoga DIA akan memberi yang terbaik utkku.

Amien.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails